Vse najboljše Tadej

Novice
October 5, 2024

Tadej se še naprej intenzivno pripravlja za cestno dirko svetovnega prvenstva v Zürichu, ki bo na sporedu 29. septembra, danes pa lahko za nekaj trenutkov odloži svoje delo, saj praznuje 26. rojstni dan.

Pogled na to, kaj vse je že dosegel v nepolnih šestih sezonah med profesionalci, je izjemen. S 85 zmagami, od tega tremi na Touru, eni na Giru in šestih na kolesarskih spomenikih, se pri tej starosti lahko primerja z najboljšimi kolesarji vseh časov Eddyjem Merckxom, Bernardom Hinaultom, Faustom Coppijem …

Posebej uspešna je za Tadeja letošnja sezona, v kateri je slavil že 22 zmag, med njimi tudi rožnato-rumeni dvojček na Giru in Touru. Temu bo čez dober teden dni poskušal dodati še mavrično majico svetovnega prvaka, kar je doslej uspelo le Merckxu leta 1974 in Stephenu Rochu leta 1987.

Čeprav je bil že doslej tako uspešen, Tadej šele prihaja v najboljša kolesarska leta in tudi sam vidi nekaj rezerve v svojih predstavah. »Ostaja še nekaj prostora za izboljšanje. Življenja ne posvečan še 110-odstotno kolesarstvu. Lahko bi bilo še boljše, če bi se še bolj osredotočil na vse dejavnike in še okrepil svojo miselnost, tu pa so še druge podrobnosti, tudi prehrana. Lahko pa to tudi poslabša stanje, poskusili bomo in bomo videli, kako bo šlo,« je Tadej povedal v nedavnem pogovoru za časnik La Gazzetta dello Sport.

V njem je odgovoril tudi na vprašanje, ali želi postati najboljši kolesar v zgodovini: »Recimo, da sem na pravi poti, vendar moram nadaljevati z delom, ki sem ga opravil v zadnjih letih. Če želiš biti najboljši, se moraš proti tekmecem odlikovati v vseh pogledih in priti do točke, ko se vsi strinjajo, kdo je najboljši. Izjemno bi bilo, če bi mi to uspelo, vendar o tem ne razmišljam preveč. Če mi ne bo uspelo, se ne bom vznemirjal. Predvsem razmišljam, kako bi se zabaval na dirkah in na kolesu.«

Za Tadeja so primerjave s kolesarskimi velikani laskave, vendar si želi na poti med legende spisati svojo zgodbo, zato mu vzdevek »novi kanibal« ne ustreza. »Če govorimo o vzdevkih, je Pogi dovolj. Ne jem človeškega mesa! Nočem biti novi kdorkoli, preprosto želim biti najboljša različica sebe, brez razmišljanja o drugih,« je za Gazzetto dello Sport še povedal Tadej.

Search Pivot